top of page

Om Amalia

Huset är byggt på 1930-talet av familjen Dahl. Huset kom på 1950-talet att fungera som ett barnhem och sedan som ett vårdhem i Stiftelsen Hemmets regi. Efter att de byggt ett nytt vårhem i närheten blev huset till salu och köptes av Monika och Jan Sundström, Johanna Berglund och Tony Asumaa samt Barbro Carlsson och Conny Rosenberg. Tillsammans renoverade de upp huset för att skapa gästhemmet Amalia. Barbro och Conny är Amalias nuvarande ägare och gästhemmet drivs som ett familjeföretag med sonen Simon som ansvarig person under somrarna.

Vi har döpt vårt ställe till Amalia efter en märkeskvinna inom den åländska sjöfarten. Amalia Erikson från Lemland var skepparhustru, maka till redaren Gustaf Adolf Eriksson och mor till bland annat sjöfartsrådet Gustaf Erikson.

Man kan påstå att Amalia var en av de duktigaste av alla kvinnor på den åländska landsbygden som hjälpte sina män i fartygsaffärer under bonde- och allmogeseglationens tidevarv i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

 

Alla rum är döpta efter segelfartyg från Lemland

 

Lemland har länge ansetts vara Ålands största sjöfartssocken genom tiderna, där samtliga befolkningsgrupper var engagerade i seglationen. År 1879 var fartygsbeståndet i Lemland hela 52 fartyg.

Vi har döpt alla våra tio rum efter segelfartyg från Lemland: Linnea, Lenni, Anna, Leo, Augusta, Mathilda, Ceres, Fennia, Cedia och Cecilie.

Skonerten Leo ligger vrak i Lumparsund bara några hundra meter bort.

bottom of page